Jak wybrać sprzęt do kebaba?

Jak wybrać sprzęt do kebaba?

Warto przeczytać

Urządzając lokal gastronomiczny, jedną z kluczowych spraw jest kupno odpowiedniego sprzętu, który zapewni wysoką jakość przyrządzanych potraw. W przypadku kebaba również nie można zdawać się na przypadek, leczy wybrać urządzenia, które najlepiej spełnią swoje funkcje. Czym więc kierować się wybierając sprzęt do kebaba?

Równomiernie opieczone mięso to podstawa

Soczyste, dobrze przyprawione mięso, chrupiąca, równo opieczone bułka i świeże warzywa – kebab z miejsca podbił podniebienia Polaków i od lat utrzymuje się w czołówce dań, które najczęściej jadamy na mieście. Właśnie dlatego lokale serwujące kebaby niezmiennie cieszą się popularnością, wciąż też otwierają się nowe. Bez względu na to, czy właśnie przeprowadzasz remont czy też otwierasz nowy lokal, na pewno podstawowym urządzeniem, które trzeba kupić jest maszyna do kebaba. Jest to urządzenie, który służy do podgrzewania i opiekania mięsa (najczęściej baraniny, drobiu lub wieprzowiny). Wybierając je na pewno trzeba zwrócić uwagę na to, żeby sprzęt do kebaba był wysokiej jakości – w końcu chcemy żeby służył nam przez dłuższy czas. Warto więc, żeby obudowa była wykonana ze stali nierdzewnej, dzięki czemu będzie odporna na zarysowania i intensywne użytkowanie. Ważna jest też regulowana odległość sztycy od elementów grzewczych oraz możliwość regulacji temperatury palnika – zapewnia równomierne opiekanie mięsa. Istotnym elementem są także osłony boczne, które zapobiegają nagrzewaniu się innych urządzeń, które sąsiadują z maszyną do kebaba. Kolejnym dobrym pomysłem jest również zastosowanie wyjmowanej tacy na resztki i wytapiający się tłuszcz – dzięki niej łatwiej jest zadbać o higienę i porządek. Wykorzystanie nowoczesnych technologii oraz wysoka jakość wykonania sprzętu do kebaba są gwarancją najlepszego smaku mięsa oraz wygody w jego przygotowywaniu. Gdzie taki znaleźć? Ogromnym wyborem maszyn może pochwalić się sklep gastroprodukt.pl . Jeśli już wiemy gdzie jest najlepsza maszyna do kebaba, pora zdecydować jaka ilość palników i rodzaj użytej energii będzie dla nas najlepszy.

Nawet 100 kg mięsa jednocześnie

Podstawową sprawą podczas wyboru sprzętu do kebaba, jest typ opiekacza. Można wybierać spośród dwóch rozwiązań: kebab elektryczny lub gazowy. Trudno jest określi, który wybór jest lepszy, wszystko zależy od preferencji i potrzeb właściciela danego lokalu. Z pewnością maszyna do kebaba na energię elektryczną będzie bezpieczniejsza w użytkowaniu, lecz jednocześnie trzeba się liczyć z wyższymi rachunkami za prąd. Z kolei sprzęt do kababa na gaz (ziemny lub propan-butan) wymaga większej dbałości o zachowanie zasad bezpieczeństwa wśród pracowników, ale jest przy tym wariantem korzystniejszym ekonomicznie (szczególnie decydując się na jeden palnik). Bez względu na decyzję, następną istotną sprawą jest ilość palników, którą ma posiadać maszyna do kebaba. Należy dostosować ją do ilości potraw, jaką zamierzamy przyrządzać, a więc przemyśleć sprawę miejsc w lokalu oraz ilości zatrudnianych pracowników. Wydajność palników w przypadku sprzętu do kebaba gazowego przedstawia się następująco: jeden palnik 10 kg mięsa jednocześnie, dwa palniki 20 kg, trzy palniki 40 kg, największy zaś – pieciopalnikowy – zapewnia przyrządzenie mięsa o wadze dochodzącej do… 100 kg! Będzie więc w sam raz nawet do największych lokali. Inną kwestią, odpowiadającą za wydajność, jaką posiada maszyna do kebaba, jest długość szpikulca. Najmniejsze mają zazwyczaj 300 mm, podczas gdy największe nawet 890 mm. Wybór odpowiedniego sprzętu do kebaba nie jest prosty, lecz warto poświęcić temu dłuższą chwilę – w końcu to on w dużej mierze będzie odpowiadał za sukces naszego lokalu. Kiedy już posiadamy odpowiednią maszynę, trzeba dobrać kolejne ważne elementy wyposażenia, takie jak nóż elektryczny do sprawnego i równego krojenia mięsa, grill kontaktowy, który szybko przypiecze bułkę, a także przeszklona witryna chłodnicza, w której będą się znajdowały świeże warzywa i dodatki. I do dzieła!

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o